top of page

Arvokas vanhuus jokaiselle - hoitopalvelut yleistyy myös Keski-Uudenmaan alueella

Vanhuusikä tuo mukanaan monia muutoksia, menetyksiä ja erilaista luopumista. Ikä tuo mukanaan kokemusta, jonka lisäksi myös rankemmat ajat ovat harjaannuttaneet ikäihmistä. Kokemus elämästä ei kuitenkaan tarkoita, että vanhus ei tarvitsisi aitoa läsnäoloa ja tukea arjessa. Arvokas vanhuus on vain harvalle itsestäänselvyys, mutta onneksi hoitopalvelut Keski-Uudenmaan alueella yleistyy kovaa tahtia.


Esimerkiksi elämän rajallisuuden tiedostaminen ja mahdollinen elämänkumppanin menetys lisää merkittävästi riskiä masentuneisuuteen ja yksinäisyyteen. Samalla sekä luontainen toimintakyvyn heikkeneminen että yleistyvät sairaudet lisäävät avun tarvetta.


Kaikilla ei ole aktiivista läheisten tukea surun ja yksinäisyyden keskellä. On myös luonnollista, että läheiselle voi olla vaikea suhtautua ikääntyneen ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hidastumiseen. Toiminnan hidastuminen voi etäännyttää läheistä ihmistä, jonka vanhus voi kokea hylkäämisenä.


On erityisen tärkeää, että vanhus kohdataan arvokkaana ja rakastettavana ihmisenä, vaikka toimintakyky olisikin muuttunut. Psyykkisien oireiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarvitaan keskustelua, yhdessä ulkoilua ja kuntoutusta. Vaikka usein hoitotoimenpiteenä on lääkitys, niin paras tapa hoitaa ja ennaltaehkäistä terveyttä on aktiivinen elämäntapa. On tärkeää myös huomioida, että vanhus tulee kuulluksi. Virikkeitä niitä tarvitseville, autetaan ylläpitämään kontakteja läheisiin ihmisiin ja rikastetaan motivaatiota.

Hoitopalvelut Keski-Uudenmaan alueella yleistyy kovaa tahtia.

Hoitopalvelut palkitsee ja kehittää ikäihmisen arkea

Ikäihmisille suunnatut hoitopalvelut auttavat arjessa. Aktiivisen arkielämän ylläpito, ja jopa sen kehittäminen, on erittäin tärkeä asia läpi elämän. Vanhemmalla iällä yksilö voi helposti tipahtaa sekä kehityksen että oman rauhallisen arkielämän rattailta. Tämä lisää usein ulkopuolisuuden tunnetta, joka lamaannuttaa ihmistä pitkällä aikavälillä.


Eräs iäkäs ja kovin itsepäinen herra ei halunnut ottaa vastaan apua keneltäkään. Onnistuin kuitenkin aktivoimaaan hänet liikkeelle sisukkaalla, mutta ihmisläheisellä kommunikoinnilla. Myöhemmin hän tuli pieneen kotihoitolaani jalkahoitoon, joka selkeästi piristi herrasmiehen mieltä. Miehen mukava ja sympaattinen puoliso ihmetteli monta kertaa ääneen, miten onnistuin auttamaan miestä jalkojen ongelmien kanssa, kun muut eivät saaneet miestä poistumaan edes kotoa. Tässä tuli onnistumisen tunne sekä minulle että ikäihmiselle. Aitoa ja molemminpuolista iloa.


Toinen tarina liittyy myös miespuoliseen ikäihmiseen. Kyseinen mies ei ollut vuosikymmeniin juonut vettä. Mies ei sitten millään ollut suostunut juomaan vettä, koska hänen omien sanojen mukaan se on piskuista pesuvettä. Kuinka tärkeää onkaan, että yksilön arkielämää onnistutaan kehittämään, vaikka pienin askelin, mutta kyseisen henkilön omasta aidosta tahdosta. Kun tarpeeksi monta kertaa veden hyödyt elimistölle käytiin läpi luontaisesti eri tavoilla, hän innostui kokeilemaan sitä vuosien tauon jälkeen.


Monet vanhemmat ikäihmiset ovat tottuneet elämässä tiettyihin rutiineihin, jotka saattavat rappeuttaa vartaloa ja mieltä. Rutiineja ei muuteta helposti, joten motivaatio muutokseen tapahtuu pitkäjänteisellä ja ymmärtäväisellä kommunikoinnilla.

Hoitopalvelut Keski-Uudenmaan alueella - Keusoten palvelusetelit rahoittajana

Palveluseteleiden myöntäminen ja hallinta tapahtuu aina kunnan, kaupungin tai hyvinvointialueen toimesta. Keusoten palveluseteleitä ylläpitää verkkopalvelu nimeltä Palse. Palse.fi-portaali on asiointikanava, jonka kautta yksityinen ihminen voi hankkia muun muassa palveluseteleitä ja hoitaa monipuolisesti sekä omiin hoitotarvikkeisiin että sinulle myönnettyihin apuvälineisiin liittyviä asioita.


Comments


bottom of page